Zilver is een zacht, wit, natuurlijk materiaal, dat net als goud behoort tot de groep edelmetalen. Zilver roest en vergaat bovendien niet, waardoor het duurzaam is. Daarnaast is zilver gemakkelijk te bewerken omdat het een zacht metaal is.
In tegenstelling tot goud wordt zilver zelden in zuivere toestand in de natuur gevonden. Meestal wordt het in verbinding met niet-edele metalen als lood en koper gedolven. Dit mengsel wordt bewerkt om het zuivere zilver te scheiden van overige metalen.
Zilver was lange tijd het favoriete materiaal voor sieraden in de kringen van intellectuelen en trendsetters. De reden hiervoor was dat het traditionele materiaal goud, te duur was voor jonge, startende edelsmeden. Zilver leent zich bovendien uitstekend voor experimenten en het materiaal is prijsvriendelijk waardoor ook grotere sieraden en gebruiksvoorwerpen betaalbaar blijven. Er is de laatste tijd dan ook weer een toenemende aandacht voor witte metalen. Zilver, maar ook platina, edelstaal, titanium en palladium winnen terrein omdat ze passen in de geest van onze tijd.
Puur zilver is te zacht om verwerkt te worden tot een juweel, het zou immers te snel slijten of buigen. Daarom wordt het samengesmolten met andere metalen, zoals met koper. Zo ontstaat er een legering, waarbij de hoeveelheid puur zilver het zilvergehalte bepaalt. Dit zilvergehalte wordt in duizendsten aangegeven.
Ieder juweel moet voorzien zijn van een geldig keurteken, dat aangeeft uit welke zilverlegering het gemaakt werd. De meest voorkomende legeringen zijn Sterling-zilver (925/000) en gewoon zilver (835/000).