De 4 C's van diamant: Clarity

Het tweede deel in onze serie over de 4 C's van diamant zal jullie wegwijs maken in de zuiverheid of "clarity" van een diamant. De zuiverheid is een belangrijk onderdeel en heeft, naast de kleur, ook een zeer grote invloed op de prijs van diamant.

Wat is zuiverheid van een diamant?

Diamanten worden in zuiverheid beoordeeld op basis van het aantal interne onzuiverheden, ook wel insluitsels of inclusions genoemd, en het aantal oppervlaktefouten die in Engelse terminologie blemishes worden genoemd. Bovendien is het van belang of de insluitsels en fouten al dan niet met het blote oog waarneembaar zijn, enkel met de loep of zelfs niet met de loep. 

Wanneer je voor de eerste keer een certificaat van een diamant voor je neus geduwd krijgt, kan de manier waarop de zuiverheid wordt weergegeven bijzonder complex lijken. Dit komt door de terminologie die vaak gebruikt wordt onder diamantairs. Zo gaan ze dikwijls de insluitsels en oppervlaktefouten gaan benoemen met de volgende termen. Omdat certificaten vaak in het Engels worden opgesteld hebben we ook de Engelse vertalingen erbij gezet 

 • Insluitsels (inclusions):
  • Wolken (clouds of feathers)
  • Ingesloten kristallen (included minerals)
  • Holtes (knots of cavities)
  • Splitsingen (cleavage of bearding)
  • Interne korrels (internal graining)
  • Laserlijnen (laser lining)
 • Oppervlaktefouten (blemishes):
  • Pollijstlijnen (polish lines)
  • Korrelgrenzen (grain bounderies)
  • Krassen (naturals of scratches)
  • Breuken (nicks of breaks)

De relatie tussen zuiverheid en de prijs

Het is belangrijk dat over de hele wereld dezelfde maatstaf wordt gehanteerd voor het beoordelen van diamant. Daarom werd de zuiverheidsschaal door het Gemological Institute of America (GIA) in het leven geroepen die nu universeel gebruikt wordt. Deze schaal gaat van F (perfect zuiver) tot I3 (grote insluitsels). Hieronder vind je de schaal en leggen we kort uit wat dit nu werkelijk betekent. De onzuiverheden werden in dit voorbeeld in het rood aangeduid om ze beter zichtbaar te maken. Uiteraard is dit in het echt veel minder duidelijk en zal een ongetraind oog deze onzuiverheden in de meeste gevallen moeilijk kunnen zien.F - Flawless (perfect zuiver) is de zeldzaamste zuiverheid, het stelt absolute perfectie voor. De diamant heeft geen enkele insluiting of vlek die zichtbaar is door een getrainde professional met een loep (vergrotingsfactor x10). Wanneer je in deze categorie koopt mag je er zeker van zijn dat de prijs extreem hoog zal zijn, tot zelfs meer dan het dubbel van de VVS categorie die lager beschreven wordt.

IF - Internally Flawless (loepzuiver) wordt ook beschouwd als zeer zeldzaam. Bij deze zuiverheid is het zo dat er geen insluitsels zijn en dat er slechts kleine oppervlakte fouten zijn die enkel een professional met een loep kan detecteren. De prijs is ook nog aanzienlijk hoog maar toch al een stuk minder dan de perfecte diamant van zonet.

VVS1 - VVS2 - Very very slight inclusion (zeer minuscule insluitsels). De prijs daalt meteen aanzienlijk wanneer er in een diamant insluitsels gevonden worden, hoe miniem dan ook. Bij een VVS1 of VVS2 diamant zijn de insluitsels amper te zien door een professional met een loep, maar ze zijn er wel. Deze kwaliteit wordt vaak gebruikt door vooraanstaande juwelenmerken en in juwelen met grote stenen.

VS1 - VS2 - Very slight inclusion (minuscule insluitsels). Een professional gaat dit met een loep zeker kunnen detecteren, maar de kwaliteit van de steen is nog altijd erg hoog. Doordat de prijs aanzienlijk lager ligt dan bij de voorgaande zuiverheden, maar de schittering toch behouden blijft, is dit een veel gebruikte kwaliteit van diamant in de juwelensector.

SI1 - SI2 - Small inclusion (kleine insluitsels). Bij de SI categorie zijn de insluitsels al wat zwaarder en beter zichtbaar, maar nog steeds enkel met een loep. De insluitsels hebben ook nog steeds quasi geen invloed op de schittering van de diamant. Deze kwaliteit wordt regelmatig gebruikt wanneer een juweel vele kleine steentjes bevat.


Andere zuiverhedenI1 - I2 - I3 - Included (insluitsels). De laagste kwaliteit is de I reeks. Zoals je wel zal kunnen raden is de prijs van deze diamant zeer laag, maar dat heeft ook zijn reden. De insluitsels in deze categorie zijn vaak groot genoeg om met het blote oog te kunnen zien. Bij de I1 kwaliteit gaat de schittering van de diamant wel nog mooi zijn maar bij I2 en I3 kunnen de insluitsels zo groot zijn dat ze de reflectie van het licht in de diamant belemmeren. Deze kwaliteit wordt zelden gebruikt in de juwelen industrie.

Wanneer wij bij Juwelier Willems diamanten juwelen maken, gaan we meestal niet lager dan de VS kwaliteit. Uiteraard is de klant koning en zoeken we altijd naar de mooiste steen voor je budget. Wil je echt een grotere steen zonder je budget aan te passen, dan kunnen we ook op zoek gaan naar diamant die lager op de zuiverheidsschaal ligt.


Tips voor het kopen van diamant

Naast de kleur, kan er ook gespeeld worden met de zuiverheid van diamant om budgetgericht aan te kopen. We geven je enkele tips: 


 • F- en IF-stenen zijn ontzettend duur. Als je een diamant wil kopen als investering kan je voor deze zuiverheden opteren. Wil je de diamant echter gaan verwerken in een juweel, dan biedt een F- of IF-steen niet meteen een meerwaarde, zeker niet wat schittering en "bling effect" betreft. Je kan dan beter kiezen voor een lagere kwaliteit en wat grotere steen. 

 • Net zoals bij de kleur is een insluitsel beter zichtbaar bij een grotere steen, ga je naar stenen van 1 karaat of meer, en laat je budget het toe, dan raden we aan om niet lager te gaan dan de VS2-categorie. Voor kleinere stenen kan dit wel. Een pavé zetting bijvoorbeeld wordt vaak gemaakt met SI-kwaliteit. 

 • De I-categorie mag dan wel zichtbare insluitsels hebben maar dit wil niet persé zeggen dat dit een lelijke steen is. Wanneer de steen goed geslepen is en de insluitsels niet te centraal liggen, kan je soms voor een bijzonder goede prijs nog steeds een hele mooie steen vinden in deze kwaliteit. 

Ben je zelf geïnteresseerd in een mooi diamanten juweel of wil je de vrouw van je leven ten huwelijk vragen met een mooie diamanten solitair? Dan helpen wij je zeker verder! Wij gaan samen met jou op zoek naar de diamant die helemaal past binnen je budget. Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via +32 (0)11 83 23 92 of via mail op order@juwelier-willems.be
Afbeeldingen van www.mayfairjewellers.com
Filmpje van GIA  

Meest RecentE Posts

In de kijker

Elegance for every occasion.​​​​​​​

Mocht u tussen al onze merken toch niet vinden wat u zoekt, dan hebben we ook nog altijd een eigen ontwerpatelier. Met de allernieuwste 3D technologie ontwerpen we, in samenspraak met u, het juweel van uw dromen.