De 4 C's van diamant: Colour

We krijgen regelmatig de vraag waarom er soms een groot prijsverschil is tussen diamanten die er op het eerste zicht vrij gelijkaardig uitzien. De prijs van een diamant wordt namelijk bepaald door middel van 4 factoren: kleur (colour), zuiverheid (clarity), slijpwijze (cut) en gewicht (carat). Deze factoren worden onder diamantairs ook wel de 4C's genoemd. Aan de hand van een blog reeks zullen we jullie wegwijs maken in deze 4C's en zullen we tips geven voor de aankoop van diamant. We beginnen met de kleur!

Wat zijn de kleuren van diamant?

Diamant komt in de natuur voor in een brede waaier aan kleuren zoals roze, bruin, rood, groen, violet, blauw of geel, maar wanneer we denken aan juwelen is het toch vooral de witte diamant die tot de verbeelding spreekt. Wanneer diamant gevormd wordt, kan gas (bv. stikstof) geabsorbeerd worden. De reflectie van een diamant met een hogere concentratie stikstof zal gelig schijnen. Bij de prijsbepaling van witte diamant wordt een schaal gebruikt van D tot Z waarbij D het witst (kleurloos) en Z het geelst is. Over het algemeen kan worden aangenomen dat hoe witter de diamant is, hoe duurder hij zal zijn. Hier zijn uitzonderingen op wanneer het gaat om heel heldere kleuren want eigenlijk geldt: hoe zeldzamer, hoe duurder. Het is wel zo dat spierwitte diamanten (D-E-F) een stuk schaarser zijn dan hun lichtgele tegenhangers (G - Z).

Om de kwaliteitsstandaard van diamanten juwelen in stand, worden er in de juwelenindustrie normaal gesproken nooit stenen gebruikt die lager scoren dan de J-kleur. Wij bij Juwelier Willems gebruiken enkel de kleuren D, E of F, tenzij de klant een andere voorkeur of specifiek budget heeft. 


Het is belangrijk om de geel getinte diamanten niet te verwarren met de helder gekleurde gele diamant. De helder gekleurde diamant wordt op een volledig andere schaal beoordeeld, maar deze laten we hier buiten beschouwing. De afbeelding hieronder toont hoe een D-kleur eruit ziet ten opzichte van een Z-kleur.  

Tips voor het kopen van diamant

Ben je op zoek naar een diamanten juweel of verlovingsring maar heb je ook een strikt budget waaraan je je wil houden? dan hebben wij alvast enkele tips wat de kleur betreft:


  • Zijn de witste kleuren net wat te duur? Geen nood! tot en met de J-kleur is de kleur met het blote oog moeilijk te onderscheiden. Een G tot J-kleur zal bijvoorbeeld een stuk minder kosten maar zal wel nog steeds mooi zijn aan de vinger.

  • Hoe groter de steen, hoe beter je de kleur kan zien. Voor stenen vanaf een karaat is het dan ook aan te raden om naar de wittere kleuren te gaan. Onder 1 karaat kan je al opteren voor minder witte kleur om het prijskaartje wat te drukken.

  • Een diamant neem gedeeltelijk de kleur van de zetting over waarin hij wordt geplaatst. Zet je een hele witte steen in een geelgouden zetting, dan kan de steen nog steeds wat geel schijnen. Witte diamant komt het mooist tot zijn recht in een witgouden of platina zetting. 

  • Als je op zoek bent naar de hoogste schittering dan is de slijpwijze vaak van meer belang dan de kleur. Een symmetrisch geslepen steen heeft een hogere schittering dan zijn niet symmetrische tegenhanger, zelfs als het om een gelere kleur gaat. 

  • Een gecertificeerde steen (met certificaat van de HRD, het GIA of het IGI) zijn duurder dan niet gecertificeerde diamanten. Bij stenen vanaf 1 karaat raden we zeker aan om steeds gecertificeerde stenen te kopen.

Ben je zelf geïnteresseerd in een diamant of een juweel of verlovingsring met diamant, en zit je nog met een vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren: telefonisch via het nummer +32 (0)11 83 23 92 of via mail op order@juwelier-willems.be

Ook op onze webshop vindt u heel wat diamanten juwelen zoals bijvoorbeeld van het merk Antonellis. Op en top Belgisch en steeds met gecertificeerde diamant!
Afbeeldingen van www.mayfairjewellers.com
Video van GIA

Meest RecentE Posts

In de kijker

Elegance for every occasion.​​​​​​​

Mocht u tussen al onze merken toch niet vinden wat u zoekt, dan hebben we ook nog altijd een eigen ontwerpatelier. Met de allernieuwste 3D technologie ontwerpen we, in samenspraak met u, het juweel van uw dromen.