De 4 C's van diamant: Cut

Een diamant in zijn ruwe vorm heeft geen schittering en is qua uitzicht vergelijkbaar met een stuk glas. Het is pas wanneer een diamant geslepen wordt, dat hij begint te schitteren. Dit is onze derde C. Hoewel vaak eerst naar de kleur en zuiverheid gekeken wordt, is de slijpwijze of cut van zeer groot belang voor de schittering van een diamant. Het is de maat voor de hoeveelheid licht die door de diamant gereflecteerd wordt.

Wanneer licht een diamant bereikt, dringt het binnen in de steen waar het een aantal keer weerkaatst wordt en uiteindelijk weer ons oog bereikt. Dat is de schittering die we zien. De manier waarop een diamant geslepen wordt heeft een directe invloed op de hoeveelheid licht dat teruggekaatst wordt en dus ook op de schittering ervan. Drie aspecten zijn hier van belang: de hoek van de punt, de symmetrie van de facetten en de grootte van de facetten. Bij en steen met de perfecte verhoudingen, wordt al het licht weerkaatst. Bij een slecht geslepen steen zijn er zogenaamde light leaks of lekken. Het licht schijnt door de diamant waardoor hij dof of glasachtig kan lijken. Ook bij de slijpwijze wordt een schaal gebruikt om de kwaliteit aan te duiden. Deze schaal gaat van slecht / matig tot uitstekend. Hieronder gaan we dieper in op elke kwaliteit. 

Voorstelling van hoe licht gereflecteerd wordt door de verschillende kwaliteiten:


POOR / FAIR - slecht / matig - Het licht verlaat de steen langs de onderkant, het schijnt met andere woorden door de steen. Het gaat vaak om de diep of de plat geslepen stenen. De stenen zien er glasachtig uit en van schittering is weinig sprake. Deze kwaliteit is uiteraard ook de goedkoopste en de minst gebruikte in de juwelensector. 

GOOD - goed - Vanaf deze kwaliteit kan je spreken over een mooie schittering. Er is wel wat licht dat niet gereflecteerd wordt, maar dit is eerder beperkt en de diamant heeft toch al een zeer heldere look. De top 25%  van alle diamanten heeft minstens deze kwaliteit. Door de relatief lage prijs (ten opzichte van de perfect geslepen stenen) hebben deze diamanten vaak een goede prijs-kwaliteitsverhouding. 

VERY GOOD - zeer goed - Zeer goed geslepen diamanten weten zo goed als alle potentieel uit een steen te benutten. De hoeveelheid licht dat verloren gaat is minimaal. Stenen die misschien van kleur of zuiverheid niet zo goed zijn, kunnen opgewaardeerd worden door de slijper door ze zeer goed te slijpen. Ongeveer de top 15% van alle diamanten wordt minstens zeer goed geslepen. 

EXCELLENT - uitstekend - De hoogste kwaliteit vertegenwoordigd slechts 3% van alle diamanten in de wereld. Deze stenen worden op een meesterlijke wijze geslepen en quasi geen licht gaat verloren wanneer het gereflecteerd wordt. Hoewel het aantal perfect geslepen stenen steeds toeneemt, door verbeteringen in de industrie, blijft deze kwaliteit zeer duur. Heb je toch het budget, dan is de perfect geslepen steen uiteraard nooit een foute keuze.
Tips voor het kopen van diamant

  • De cut is een van de belangrijkste factoren van de 4 C's als het aankomt op schittering van een diamant. Je kan soms beter opteren voor een goed geslepen steen dan voor bijvoorbeeld een hele zuivere of hele witte. Een beter geslepen steen ziet er al meteen helderder uit. 

  • Slecht geslepen stenen kunnen dan wel goedkoop zijn, maar wanneer de proporties van een steen heel slecht zijn, zal niet alleen de steen dof lijken, hij zal ook vaak op een vreemde manier in het juweel moeten gezet worden. 

  • Als het budget dit toelaat raden we aan om naar de kwaliteit VERY GOOD of EXCELLENT te gaan. In tegenstelling tot de kleur of de zuiverheid, is een upgrade van 1 stap in de cut wel goed met het blote oog zichtbaar. 

Hebt u vragen over diamant of bent u ge├»nteresseerd om zelf een diamanten juweel te kopen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via email order@juwelier-willems.be of telefonisch via het nummer +32 (0)11 83 23 92. 

Meest RecentE Posts

In de kijker

Elegance for every occasion.​​​​​​​

Mocht u tussen al onze merken toch niet vinden wat u zoekt, dan hebben we ook nog altijd een eigen ontwerpatelier. Met de allernieuwste 3D technologie ontwerpen we, in samenspraak met u, het juweel van uw dromen.