Daar is de wintertijd: 7 tips voor jouw analoge horloge


Konden we de tijd maar terugdraaien. Wel, dit weekend kan het! In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober draaien we de klok één uur terug. Drie uur wordt twee uur. Hoera, een uurtje langer slapen. Die lange avonden moeten we er daarna wel bij nemen. Wij bekijken het positief: meer cozy time!

Voor het zover is, bereiden we je graag voor op het terugdraaien van je klokken en horloges. Digitale horloges en smartwatches schakelen vaak automatisch over op de wintertijd. Analoge horloges vragen wat meer aandacht. Met de volgende 7 tips schakel je probleemloos over, zonder dat jouw favoriete uurwerken averij oplopen.

  1. Zorg ervoor dat je exact weet hoe laat het is voordat je begint met de aanpassing. Gebruik een betrouwbare bron zoals je smartphone of PC.

  2. Kies de juiste kroonstand. Trek de kroon voorzichtig naar de tijdsinstelling om de wijzers in de juiste positie te zetten. Meestal is dit de buitenste stand.

  3. Laat je niet verleiden om de wijzers een uur terug te draaien. Dit lijkt misschien sneller, maar het is nefast voor de werking van het horloge. Draai daarom de wijzers met de klok mee naar de juiste tijd.

  4. Als de kroon moeilijk draait, probeer je deze best niet te forceren. Dit kan leiden tot beschadigingen. In dat geval contacteer je best een professionele horlogemaker.

  5. Heeft jouw horloge een datumweergave? Let er dan op dat je de AM-PM-cyclus correct instelt. Je wil bijvoorbeeld niet dat de datum doordraait om 12u ’s middags in plaats van om middernacht.

  6.  Verzet de datum op je horloge niet tussen 21u en 3u. Het datummechanisme kan hierdoor van slag raken. Stel de datum daarom in op meer dan drie uur voor of na middernacht.

  7.  Vergeet tenslotte niet om de kroon van je horloge weer in de standaardpositie te zetten. Duw deze voorzichtig terug en klaar is Kees. Als je horloge een schroefkroon heeft, draai je deze opnieuw stevig vast.

Ziezo, met deze tips tikken jouw klokken en horloges ook de komende winterperiode lustig verder. Loop je toch nog ergens tegenaan? Spring dan gerust even binnen bij Juwelier Willems. Onze horlogemakers staan met plezier voor je klaar met raad en daad. We willen je wel waarschuwen. De kans dat je onderweg verliefd wordt op een nieuw horloge, is bijzonder groot. Tot binnenkort?

Meest RecentE Posts

In de kijker

Elegance for every occasion.​​​​​​​

Mocht u tussen al onze merken toch niet vinden wat u zoekt, dan hebben we ook nog altijd een eigen ontwerpatelier. Met de allernieuwste 3D technologie ontwerpen we, in samenspraak met u, het juweel van uw dromen.