Wanneer u een kwalitatief juweel koopt, kan dit, mits enige inspanning, een leven lang schitteren. In deze post geven we je 5 tips waarmee je verschillende soorten juwelen kan onderhouden of de levensduur ervan kan verlengen.
1. Gezond verstand
De eerste tip is waarschijnlijk ook de meest waardevolle: Gebruik je gezond verstand. Een juweel is een luxeartikel, en zo moet je het ook gebruiken. Dat wil zeggen dat je je sieraad best uit doet om bijvoorbeeld te kuisen, in de tuin te werken of te zwemmen. Want je gaat toch ook niet met je dure pumps (naaldhakken) in de tuin werken?
Bij sieraden waar diamanten of andere stenen inzitten, kruipt er, tijdens het werken, gemakkelijk vuil tussen de stenen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je steentjes minder zullen schitteren maar het kan bovendien ook je huid beginnen te irriteren. En hoewel goud en diamant wel goed bestand zijn tegen bijtende producten, zijn zilver en plaquƩ goud dit zeker niet! Kom je bijvoorbeeld met een zilveren juweel in aanraking met javel of chloor, dan zal een chemische reactie het zilver zwart doen uitslaan.
Wil je toch absoluut werken met je juwelen, doe dan handschoenen aan.
2. Sopje
Door het dragen kan diamant (of een andere edelsteen) zijn glans verliezen. Edelsteen heeft namelijk, naast zijn hardheid, ook de eigenschap om vet vast te houden. Dat vet, afkomstig van de huid, zorgt ervoor dat licht de steen niet meer kan bereiken waardoor deze minder zal schitteren. Dit kan je zelf gemakkelijk verhelpen.
Neem een kommetje met warm water en giet er neutrale, ontvettende zeep (vb. gewoon afwasmiddel) of ammoniak bij. Die stoffen zijn ontvettend maar niet bijtend. Laat de juwelen er enkele minuten in weken. Voor hardnekkig te bereiken plaatsen kan je bijvoorbeeld een tandenborstel gebruiken. Dop daarna de juwelen goed af met een droge doek en droog eventueel na met een haardroger.
3. Parels
Parels zijn natuurproducten, ze worden door oesters gemaakt en bestaan uit calcium. Bijtende en alcoholhoudende producten, zoals parfum, haarlak en deodorant, kunnen de parel beschadigen. De glanslaag lost op waardoor de parel een dof uitzicht krijgt. Doe een parel dus altijd uit voor het parfumeren en laat het parfum helemaal opdrogen vooraleer je de parel terug begint te dragen.
Een parel wordt in water gemaakt en kan hier bijgevolg ook goed tegen. Meer nog, een parel kan uitdrogen en broos worden als hij niet vochtig gehouden wordt. Maar let op, de koord waarmee een parelcollier geknoopt wordt kan wel aangetast worden door water. Het is dus best om je parels op te wrijven met een vochtige doek. Zo houdt je de parels vochtig maar beschadig je het nylon snoer niet.
4. Beter voorkomen dan genezen
Kijk zelf je juwelen regelmatig na om te zien of er niets haakt of defect is. Begint een slotje van een armband moeilijk open en dicht te gaan, laat dit dan ook meteen herstellen vooraleer het te laat is. Ook steenzettingen kan je zelf gemakkelijk controleren. Diamanten en edelstenen worden meestal vastgezet met griffen (kleine haakjes die rond de steen zitten). Als je ziet dat een of meerdere griffen afgebroken zijn of beginnen te haken, laat dit dan onmiddellijk herstellen. Een herstelling van een grif is namelijk een stuk goedkoper dan een nieuwe diamant laten zetten.
Ben je niet zeker? Laat het dan altijd eens aan een professional zien. Controle van steenzettingen doen we vrijblijvend en gratis.
5. Professionele reiniging
In sommige gevallen is het juweel zelf niet meer te kuisen. We denken dan aan witgouden ringen die wat geel beginnen worden, krassen in het metaal, hardnekkig vuil dat niet weg te krijgen is, enz. De enige optie die er dan is, is een professionele reiniging. Wij beschikken over professionele apparatuur zoals een ultrasoon bad om vuil los te trillen, een polijstmachine om krassen uit metalen te halen en een rhodiumbad om witgoud terug echt wit te maken. Kortom een professionele reiniging herstelt de oorspronkelijke glans en glorie van uw juweel.
Hebt u nog vragen? Spring dan gerust eens binnen of
contacteer ons.